lördag 23 juli 2011

Kärlek eller lydnad för Guds bud?

Sann Gudsfruktan är inte bara en relation till Gud. Den tar sig också uttryck i handling. När den föds i våra hjärtan genom tron på att Gud förlåter synd för Kristi skull, så börjar vi också älska och tjäna Honom.

Gud uppmanar oss idag genom profeten Moses:

”Vad begär HERREN, din Gud av dig annat än att du fruktar HERREN, din Gud, att du vandrar på alla hans vägar, att du älskar honom och att du tjänar HERREN, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ, så att du håller HERRENS bud och hans stadgar, som jag idag ger dig för att det skall gå dig väl.” (5 Mos. 10: 12, 13)

Fruktan för Gud leder oss till att vi lyder hans bud. Somliga har velat spela ut kärleken till Gud mot lydnad för hans bud, som om kärleken bara var en diffus känsla och inget hade med lydnad att göra.

Men Gud uppmanar sitt folk

att du älskar honom och att du tjänar HERREN, din Gud, av hela ditt hjärta och av hela din själ, så att du håller HERRENS bud och hans stadgar

Kärleken tar sig uttryck i lydnad för Guds bud. Kärleken är inte en overksam klump Gud placerat i våra hjärtan, kärleken Gud givit oss driver oss att lyda Guds bud, driver oss lyda kärleksbudet, driver oss att älska, genom att lyda budorden. Gud säger genom aposteln Johannes:

Mina älskade, låt oss älska varandra, ty kärleken är av Gud, och var och en som älskar är född av Gud och känner Gud. Den som inte älskar har inte lärt känna Gud, ty Gud är kärlek. Så uppenbarades Guds kärlek till oss: han sände sin enfödde Son till världen för att vi skulle leva genom honom. Kärleken består inte i att vi har älskat Gud, utan i att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder. Min älskade, om Gud älskade oss så högt, är också vi skyldiga att älska varandra.” (1 Joh. 4:7-11)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar