onsdag 20 juli 2011

Frukta Gud för Hans val av folk och individer


Av alla folk på jorden, varför valde Gud Abrahams, Isaks och Jakobs ätt att bära uppenbarelsen fram till den dag Kristus kom? Varför valde Gud detta olydiga, otacksamma och hårdnackade folk?

I det sjunde kapitlet säger Gud genom profeten Moses:

Det var inte för att ni var större än alla andra folk som HERREN fäste sig vid er och utvalde er, ni var tvärtom mindre än alla andra folk. ” (5 Mos. 7:7)

Gud eviga val retar vår lagiska natur. Guds rättvisa fodrar väl att han väger människor på våg och väljer efter oss, och inte efter sig själv! Men just detta mänskliga måttstock-stänkande är ett tänkande som vill föra ner Gud till mänsklig nivå. Men Gud är upphöjd. Gud visar han är den som bör fruktas när han handlar enligt sin egen vilja.

Vi kan inte muta Gud. I texten läser vi:

”Gud som är stor och väldig och inger fruktan, som inte är partisk och inte tar mutor” (v.17)

Gud säger genom aposteln Paulus om Jakob och Esau:

Innan barnen ännu var födda och innan de hade gjort vare sig gott eller ont, sades det till henne: den äldre skall tjäna den yngre. Det blev sagt för att Guds beslut att välja vem han vill skulle stå fast och inte bero på gärningar utan på honom som kallar.” (Rom. 9:11,12)

Vi kan inte förstå Guds eviga utkorelse. Men vi kan inför den heliga Guden falla ner i fruktan och förundran. Gud är upphöjd.

Bilden är hämtad från http://www.free-pictures-photos.com

2 kommentarer:

  1. Vi ska inte behöva förstå gud. Gud är Gud. Han behöver inte förklara sig för oss. Jesus kom med nåden, då förklarade Gud att han va en nådig Gud.

    SvaraRadera