måndag 7 februari 2011

Varför Filadelfia ?

Skriv till församlingens ängel i Filadelfia” (Uppenbarelseboken 3:7)

Staden Filadelfia som låg i västra Turkiet grundades 159 f. Kr. av greken Attalus som styrde staden i 21 år. Det berättas att han tyckte så mycket om sin bror Eumenes, att staden fick namnet Filadelfia som betyder brödrakärlek.   

År 17 drabbades Filadelfia av en kraftig jordbävning, men staden byggdes upp på nytt. Skalven kom tillbaka då och då, som de gör i vissa delar av Turkiet än idag. Det är förstås jobbigt att leva under sådana förhållanden. Men staden som var förlagd på en bördig platå var viktig som en genomfart för handeln från Grekland och en knytpunkt för förbindelsen med Rom, vidare ut till resten av Asien.  I Filadelfia dyrkades guden Dionysos när grekisk kultur importerats, men det fanns också en judisk synagoga i staden.

Den kristna församlingen i Filadelfia är den församling som får mest goda omdömen och löften av Kristus. Han lovar att bevara den (Uppb. 3:10) och när Turkiet och alla omkringliggande länderna invaderas och övertas av muslimerna så förblir Filadeflia som en fri kristen stad längst, och övertas inte av muslimerna förrän 1398.  Det är den enda stad av de sju städerna bland sändebreven, som bestått ända till i idag. Den heter idag Alashehir, har en befolkning på ca: 40 000 invånare och en kvarleva av församlingen fanns  i staden fram till första världskrigets slut.

Varför välsignade Gud denna lilla församling i Turkiet? Kristus säger till församlingen i Filadelfia:

Så säger den Helige och Sanne, han som har Davids nyckel, han som öppnar så att ingen kan stänga, och stänger så att ingen kan öppna: Jag känner dina gärningar. Se, jag har låtit en dörr stå öppen för dig, en dörr som ingen kan stänga, ty din kraft är ringa och du har hållit fast vid mitt ord och inte förnekat mitt namn.” (Uppb. 3: 7, 8)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar