lördag 19 februari 2011

Att krypa runt Guds bud


" den som håller hela lagen men bryter mot ett enda bud är skyldig till allt. "(Jak.2:10)

Det var alltså inte så att man skulle genom sina goda gärningar balansera upp de onda. Nej, i lagens skarpa ljus förklaras alla syndare och överträdare. Fariséernas laglydnad blev bara ett utanpåverk. Fariséerna gör, men gör bara för syns skull..

alla sina gärningar gör de för att människor skall se dem. De gör sina böneremmar breda och sina hörntofsar stora.

Fariséerna hade böneremmar eller "tefilim", som det också kallas. Mose lag bjöd israeliterna att binda lagen på pannan och på den höra handen, alltså i tanke och handling. Tefilim är ett praktexempel på hur judisk fariseism förminskade lagen för att uppvisa en yttre fromhet utan att träffas av dess kraft.

Istället för att ta denna befallning till hjärtat och rannsaka hur Guds lag tog sig i uttryck i tanke och handling, i huvudet och med händerna, så stoppade man några pappersremsor med lagtext i en ask och band med läderremmar över pannan och runt handleden. En fullständigt vansinnig idé för att krypa runt Guds bud, Dagens text säger att de gjorde sina böneremmar breda. Folk skulle verkligen se hur allvarligt de tog det med lagens, något de bar omkring i läderhylsor! Vilken dårskap!

Israeliterna var i Skriften befallda att bära hörntofsar i mantelns fyra hörn. Detta skulle påminna dem om att de var Guds utvalda folk och att de skulle lyda Guds bud.

Genom att göra sina hörntofsar bredare än andras ville fariséerna och de skriftlärde visa  vilka laglydiga och hängivna människor de var.  Om Guds heliga lag var begränsad till ytliga bruk så skulle fariséerna vara lysande helgon. Skriften säger att yttre lydnad är meningslös om den inte kommer inifrån, ifrån hjärtat:

" Ty från hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, otukt, stöld, falskt vittnesbörd och hädelser. Sådant orenar människan. Men att äta utan att tvätta händerna gör inte människan oren."(Matt.22:36)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar