söndag 20 februari 2011

Att göra det ena, men inte försumma det andra


”Ni ger”, säger Jesus till fariseerna ” tionde av mynta, dill och kummin men försummar det som är viktigast i lagen: rätten, barmhärtigheten och troheten. Det ena borde ni göra utan att försumma det andra.”     (Matt.23:23)

Man menade att om man gav en offergåva till templet så behövde man inte bry sig om budet: Du skall hedra din far och mor".

"Ni har gjort Guds ord om intet för era stadgars skull", säger Jesus.

Också idag är det vanligt att man begränsar synden på ett fariseiskt vis. Det är syndigt med bio, med dansställen, med rockmusik. Så glömmer man att det syndiga stället är det egna hjärtat.

" Ty från hjärtat kommer onda tankar, mord, äktenskapsbrott, otukt, stöld, falskt vittnesbörd och hädelser.
Sådant orenar människan. Men att äta utan att tvätta händerna gör inte människan oren."(Matt. 15:19,20)

Man skulle låta lagen avslöja synden och föra till Kristus, med det blev breda hörntofsar och bönremsor, man skulle ha predikat Kristus och honom som korsfäst, blodet som sonar, förlåtelsen i upprättar men det blev miljökamp, fredsprogram, det blev pietism och nya människobud.

Med sin ytliga tolkning gjorde fariséerna lagen lätt för sig själva, men tung för andra.. I en ytlig lagförståelse kunde de låta sig belönas här i tiden av människors pris och beröm.

Har ni inte hört kristna som säger att kyrkan skall profilera sig, människor skall tycka att kristna är bra, om vi engagerar oss u-landsproblematik, fredskamp, miljökamp och flyktingpolitik. Vi måste visa vad vi bra vi är, säger den moderne fariséen:

Jesus säger:
" när du ger en gåva, låt inte din vänstra hand veta vad den högra gör, så att din gåva ges i det fördolda. Då skall din Fader, som ser i det fördolda, belöna dig." (Matt 6:3,4)

"Akta er", Säger Jesus, " för att utföra goda gärningar för att människor skall se er. Då får ni ingen lön hos er Fader i himlen. " (Matt.6:1)

Vad fariséerna gjorde, var för att synas av människorna, för att de skulle se dem, beundra dem, prisa dem och ära dem. De glömde att Gud ser i det dolda. Istället blev det hyckleri och skrymteri,

"De älskar hedersplatsen vid festmåltiderna och de främsta platserna i synagogorna"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar