tisdag 1 februari 2011

Gåvor


David lovade HERREN inför hela församlingen. David sade:  «Lovad vare du, HERRE, vår fader Israels Gud, från evighet till evighet! Dig, HERRE, tillhör storhet och makt, härlighet och glans och majestät, ja, allt vad i himlen och på jorden är. Ditt, o HERRE, är riket, och du har upphöjt dig till ett huvud över allt.” (1Krön 29:10 - 11)

Tycker vi att vi känner igen orden i Davids lovprisning? Ja, det är sant. Det är nästan ordagrant hur vi ber när vi ber slutet på Fader Vår: ”Ty riket är ditt och makten och härligheten, i evighet. Amen.” Nu kan jag berätta att denna sista snutten på Fader Vår troligen inte finns inte skrevs av Matteus i nya testamentet. Den finns i alla fall inte i de flesta av de äldsta handskrifterna. Men det gör ingenting. Vi kan ju be dem i alla fall, för de finns ju i Davids bön.

David lovprisar Gud för hans storhet och makt, inte sin egen, inte Salomos, inte ledarnas, inte folkets. Varför? Därför att allt vad som finns på jorden och i himlen tillhör Gud, som vi läser i Uppenbarelseboken:

"Du, vår Herre och Gud, är värdig att ta emot pris, ära och makt, ty du har skapat allt."  ( Uppb. 4: 11)   

I versen efter dagens text säger David:

Ty vad är väl jag, och vad är mitt folk, att vi själva skulle förmå att ge sådana frivilliga gåvor? Nej, från dig kommer allt, och ur din hand har vi gett det åt dig.” (1Krön. 29: 14)

Ändå hade folket arbetat och slitit, de hade gett och David hade gett, men att de gav var för att Gud gett dem glädje att ge. Det var frivilliga gåvor. Och bakom alla frivilliga gåvor, så står ett frivilligt hjärta, i det här fallet, hjärtan rörda av kärlek till Gud. Och vad de ägde visste de att de i sin tur fått av Gud.

Vi arbetar för bröd, men vi tackar Gud för vårt dagliga bröd. Gud är den som får allt att fungera. Han uppehåller världen, allt som finns. Och han agerar i den, han agerar genom oss och genom naturen. Han kan också agera direkt i sin allmakt.

Guds största gåva till mänskligheten är hans Son. Gud sände sin Son till vår värld för att genom honom skänka oss evigt liv.

Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre. ” (Rom. 6: 23) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar