onsdag 17 november 2010

Vad "döma" inte betyder

Jesus säger att vi inte skall döma, men Jesus kan inte ha menat att man inte får säga att folk har fel. Fem verser längre fram säger han ju: ”Ge inte det heliga åt hundarna och kasta inte era pärlor för svinen. De trampar ner dem och vänder sig om och sliter sönder er.”( Matteus 7:6)

Hur ska man kunna avgöra vem som är en hund eller ett svin, om man inte får utvärdera människor, deras lära eller deras liv? Och fjorton verser längre fram varnar Jesus för de falska profeterna med orden: ”

Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar. På deras frukt skall ni känna igen dem. Inte plockar man väl vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt. Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt.” (Matteus 7:15-17)

Hur skulle man kunna avgöra om en profet är falsk och akta sig för honom, om man aldrig fick pröva människor, bedöma lärare? Hur skulle man kunna veta om ett träd är gott eller ont om man aldrig fick smaka och pröva frukten?

Nej, om vi ser på sammanhanget så förstår vi att det inte är detta Jesus menade med vi inte får döma.  Herren och hans apostlar undervisade ofta om vikten av att inte bara avslöja synd i lära och leverne, utan också förmana dem som lär eller lever i strid med Guds ord och bud.

Kristus säger: ” Om din broder har begått en synd, så gå och ställ honom till svars enskilt, mellan fyra ögon.” (Matt 18:15)

Herrens apostel Paulus säger:

”Vi uppmanar er, bröder: tillrättavisa de oordentliga, uppmuntra de missmodiga, ta er an de svaga och ha tålamod med alla.” (1Tess. 5:14)

” Om någon inte rättar sig efter det vi säger i detta brev, ge noga akt på honom och ha inte något med honom att göra, så att han får skämmas. Men betrakta honom inte som en fiende, utan tillrättavisa honom som en broder.” (2 Tess. 3: 14f.)

Ha inget att göra med mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem i stället.” (Ef. 5:11)

Han säger t.o.m.:

Hur kan det vara min sak att döma dem som står utanför? Är det inte dem som står innanför ni skall döma?...
Vet ni inte att de heliga skall döma världen? Om nu världen skall dömas av er, duger ni då inte till att döma i de minsta mål? Vet ni inte att vi skall döma änglar? Skall ni då inte kunna döma i vardagliga ting?” (1Kor. 5:12, 6:2,3)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar