fredag 5 november 2010

Predika lagomt för oss !


Mika har sett hur människans tillstånd ser ut utan Gud. Han beskriver hur själviskheten leder till förtryck, profeternas och prästernas religiösa misslyckande, hur våldet blivit alltför vanligt, hur familjer splittras och hur ordningar, som var till för att stabilisera samhället, själva faller samman. Inget är som det borde vara. Man kan inte lita på domarna, inte grannarna, vännerna eller ens frun. Söner vänder sig emot fäder och döttrar mot sina mödrar. Om det inte finns respekt för jordisk auktoritet, hur skulle man kunna respektera gudomlig auktoritet.

Men samhället beskriver inte sig själv som Mika gör.  När man läser igenom profeten Mikas bok får man en känsla av att Juda land trodde sig vara på rätt väg. Den tidens kultur såg sig själv som på väg in i framgång och högkonjunktur. Så, Mika står ansikte mot ansikte med ovänner och fiender, folk som inte tålde hans predikan.

I Mika 2:6 ser vi en direkt konfrontation:

’Sluta predika’, så predikar de. ’Om sådant får man inte predika, skall aldrig smädelserna ta slut!’"

Mikas förkunnelse gick emot strömmen, den var svår att smälta. Han förstår hur hans tids populära förkunnare var:

Om någon skulle komma med tomt prat, svek och lögn och säga: ’Jag kan profetera för dig om vin och starka drycker’, då skulle han passa som profet för detta folk.” (2:11)

En sån förkunnelse skulle folk flockas kring. Javisst, oroa er inte för framtiden, jag lovar godhet och ljus, vin, öl och starka drycker, vad ni än gillar i den här världen kan ni få.

I våra dagar märker vi ännu av trycket att vissa saker är det bättre att man inte predikar om. Många ropar:

”Sluta predika!’Om sådant får man inte predika, skall aldrig smädelserna ta slut!"

Prata inte om lydnad, prata inte om att ta sitt kors, predika inte mot homosexualitet eller om avhållsamhet innan äktenskapet, tala inte om att äktenskapet är heligt, tala inte om syndens allvar, om domen, den eviga döden, djävulen och helvetet, om den smala vägen kontra den breda vägen. För ingen lyssnar väl till såna föråldrade idéer? Vem vill höra om en Gud som är en förtärande eld? Ge oss en rar liten berättelse, sen kan vi gå hem, utan att känna oss omskakade.

Bilden är hämtad från http://www.free-pictures-photos.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar