söndag 21 november 2010

Att se på andra genom sig själv

Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga? Eller hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga, du som har en bjälke i ditt eget öga? Du hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga! Då kommer du att se så klart att du kan ta ut flisan ur din broders öga.” (Matt. 7:3-5)

Det är nyttigt att rannsaka och döma sitt eget hjärta.  När vi ser på oss själva så blir vi betydligt mer ödmjuka i förhållande till andra människor. Vi får en större förståelse för andras fel och svagheter och vi kan förlåta liksom Gud i Kristus har förlåtit oss.

Den dom vi rätteligen förtjänar har ju nämligen redan fallit över Jesus Kristus Guds egen Son när han pinades och dog på korset. I Jesus Kristus är vi inte dömda. Utan frikända, i honom är vi inte fördömda, utan rättfärdiga genom hans blod. Han dog för oss, han köpte oss med sitt eget blod, därför kommer vi inte under domen, utan har övergått från döden till livet.

När vi ser på hur han förlåtit oss, så får vi förmågan att förlåta vår nästa. Skriften förmanar oss: ”Ha fördrag med varandra och förlåt varandra, om någon har något att förebrå en annan. Såsom Herren har förlåtit er skall ni förlåta varandra.” (Kol. 3:13)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar