lördag 1 augusti 2015

Rätt prioriteringar

"Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också." (Matt.6:34)

En make ger sig iväg ut på en fisketur just när hans fru får födslovärkar. En mamma struntar i sin babys gråt tills hennes favoritprogram på TV har slutat. En gymnasieelev missar ett fyraårigt högskolestipendium för att kunna vara ute med sina kompisar. Vad har dessa tre gemensamt? Jo, de är exempel på människor som tappat bort vad som är viktigast. Även om det inte är fel att gå och fiska eller se på TV eller vara med sina kompisar så är det dåraktigt att roa sig med sådant på bekostnad av äktenskap, familj och framtid. Att göra det skulle vara att nedvärdera det som verkligen är värt något. Att kasta bort varaktiga värden för kortvariga nöjen är inte bara dumt, det är också syndigt.

I den här texten talar Jesus om liknande felaktiga prioriteringar. Han beskriver hedningar (icke troende) som

människor som jagar efter materiella skatter på bekostnad av eviga, andliga skatter. När en människas mål i livet är att äta, dricka och njuta av allt vad livet har att ge kommer hon aldrig att uppnå detta mål, vare sig i detta liv eller det kommande.

Kristna måste ha ett annat mål, en högre prioritet. Jesu råd är: "Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också." När vi frestas till bekymmer för vad vi ska äta eller dricka eller klä oss med, säger Jesus att vi istället ska fokusera på vårt andliga liv, vår relation till Gud och våra andliga skatter. Vi kan inte själva förtjäna Guds rike eller hans rättfärdighet, men Gud har redan gett detta åt oss i Jesus Kristus. När den helige Ande kallade oss till tro blev vi upptagna som medlemmar i Guds rike och klädda i Kristi rättfärdighet.

Ändå uppmuntrar Gud oss fortfarande att söka hans rike och rättfärdighet. I saligprisningarna lovar Jesus att välsigna "dem som hungrar och törstar efter rättfärdighet" (Matt 5:6). I Herrens bön ber vi att hans rike ska komma, d.v.s. att den helige Ande ska fortsätta verka i våra hjärtan, så att Jesus ännu mer får styra våra liv. I båda fallen ber Gud enträget att vi ska ge honom högsta prioritet. När vi vänder oss till Gud och hans Ord för att bestämma vad vi ska prioritera i våra liv har vi Guds löfte att han också ska låta allt annat ordna sig.


Herre, hjälp mig att sätta först i mitt liv sådant som är enligt din vilja, nu och för evigt. Amen.


Från "Meditations".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar