fredag 3 september 2010

Ge aldrig upp en människa!


Nikodemus har fått veta att allt han hittills gjort inte kunde skapa honom en väg till Gud. Det som är fött av köttet är kött, hade Jesus sagt och krossar därmed alla hans illusioner. Men Jesus ger också Guds väg till människan.

En annan betalade för hela världen och för Nikodemus: Jesus. Och Nikodemus, trodde. Han blev född på nytt av Guds Ande. Han skulle senare försvara Jesus inför Stora Rådet (Joh. 7: 50) och smörja hans kropp tillsammans med Josef av Aritmatea vid hans död (Joh.19: 39).

Har något av oss mött en Nikodemus? Han är till en början ingen imponerande person, trots att han är både rådsherre och farisé, han kommer till Jesus i skydd av mörkret för att ingen skulle se honom tillsammans med denne kontroversielle Jesus. Han är en fegis.  Men Jesus förändrar Nikodemus. Han gör den religiöse trälen till en kristen.

Låt oss aldrig ge upp en människa, hur hopplös han eller hon ser ut. Det hänger nämligen inte på människan, utan på Guds Ande som förändrar oss genom budskapet om den korsfäste Frälsaren, genom Ordet, genom dopet, genom avlösningen och genom nattvarden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar