torsdag 1 december 2011

Hur blir den orätttfärdige rättfärdig inför Gud


Men är inte vi människor i högsta grad orättfärdiga? Hur kan vi någonsin kunna stå rättfärdiga inför Gud om det handlar om ett domstolsförfarande? 

Ja, om det skull handla om att vi människor genom vår lydnad och vårt  leverne skulle försöka prestera en rättfärdig inför Gud så är det givetvis fullkomligt omöjligt. Vi människor syndar inte bara tillfälligt och ibland, vi är syndare djupt in i våra hjärtan, synden och skulden sitter i vår natur. Därför konstaterar Skriften:

"ingen människa förklaras rättfärdig inför honom genom laggärningar"(Rom.3:20)

Nej, skall vi förklaras rättfärdiga måste det ske på en annan grundval än vår egen lydnad.  Skriften förklarar att den rättfärdighet som gäller inför Gud handlar om att:  "bli funnen i honom, inte med min egen rättfärdighet, den som kommer av lagen, utan med den som kommer genom tro på Kristus, rättfärdigheten från Gud genom tron." (Fil.3:9) Den enda rättfärdighet som gäller inför Gud är Kristi egen rättfärdighet, den som Han uppvisade  genom sin lydnad. När vi förtröstar på den, tror att den är vår, då äger vi "rättfärdigheten från Gud genom tron". Vi förklaras rättfärdiga, inför Gud, inte för vår skull, utan för Kristi skull.

 Den mosaiska lagen som kräver fullkomlig lydnad och renhet inför Gud skulle förkunnas med kraft, med hot och vrede. Därför var Sinai omslutet av molnskyar och Lagen förkunnades med åska och eld, men när Kristus kommer läser vi att:

"Han skall inte tvista eller skrika. Hans röst skall ingen höra på gatorna."

Den rätt som förkunnas genom Kristus kommer inte till de människor som, pga. sin inbillade självrättfärdighet, behöver krossas av Lagens hot och straff, utan till de som redan är förkrossade av sin egen skuld. Rätten i Kristus är därför inte Lagens hot om straff och dom, utan evangeliets tröst och fria inbjudan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar