tisdag 31 augusti 2010

Vinden



Jesus använder ytterligare en bild för att föra människans frälsning ännu tydligare tillbaka till Guds och inte människans vilja.

Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som är född av Anden.” (Joh 3:7, 8)

Det är lättare att beskriva vinden än att förklara den. Vinden är till sin natur svårförutsägbar, man kan inte mäta den, styra över den eller fånga in den, men alla kan känna den, uppleva den och berätta om den. Den blåser överallt och utan att fråga någon om lov.

På samma sätt är det med Gud. Han gör som han vill. Han frågar inte människor om lov. Men vinden i Jesu tal är inte bara en analogi. Samma ord som används för vind i grekiskan: pneuma, betyder faktiskt ande. Vi har det i andetag, att andas.

Anden blåser vart den vill, och du hör Hans sus, men du vet inte varifrån Han kommer eller vart Han far.

Vi kan se på människor att Anden rört vid dem, men vi kan inte bestämma över Anden, Anden rör vem han vill, som det står i den lutherska kyrkans bekännelseskrifter, att den Helige Ande »frambringar tron, när och var det behagar Gud». (CA, V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar