lördag 28 augusti 2010

Född av vatten och Ande

”Nikodemus sade: ’Hur kan en människa födas när hon är gammal? Inte kan hon väl komma in i moderlivet och födas en gång till?’" (Joh 3:4)


Nikodemus förstår inte vad Jesus menar.

”Jesus svarade: "Amen, amen säger jag dig: Den som inte blir född av vatten och Ande kan inte komma in i Guds rike. Det som är fött av köttet är kött, och det som är fött av Anden är ande. Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör dess sus, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som är född av Anden." (Joh 3: 5 – 8)

Jesus är rak på sak. Som du och jag är av naturen kan vi inte komma in i Guds rike. Det är omöjligt. Vi kan inte lyda lagen fullkomligt eftersom vi är födda i synd och är svaga, men vi kan inte heller föda oss själva på nytt. Ändå säger Jesus att ska vi se Guds rike, komma in i Gud rike så måste vi bli födda på nytt. Hur ska vi göra någonting som vi inte kan? Svaret är att Gud gör det vi inte kan. Det är Anden och vattnet som föder oss på nytt.

Varför vi inte kan förklarar Jesus: Det som är fött av köttet är kött, d.v.s. det som är fött av syndig natur är syndig natur. Detta att vi genom födelsen bär med oss en dödlig smitta, synden, påmindes juden om vid varje födelse och varje omskärelse. I 3:e Mosebok tolv fick Israels folk lära sig att modern skulle betraktas som oren i 40 dagar efter varje gossebarns födelse, med flickebarn var tiden 80 dagar, kanske för att flickor i sin tur förväntades föda egna barn. Under denna tid fick modern inte delta i vid religiösa högtider, tempeltjänst och offer. När reningsdagarna var över skulle hon offra ett lamm eller en duva. Allt detta visade hur människan fötts i synd och hur viktigt det var att renas från den. ”Kan det komma en ren från en oren? Nej,inte en enda!” (Job. 14: 4), säger Skriften.

Vi måste födas en gång till, födas ovanifrån, säger Jesus. Det gör vi när vi föds på nytt genom dopet. Därför ska man inte vänta med dopet, när det gäller små barn, utan döpa dem så snart som möjligt.

2 kommentarer:

  1. Tack för fina betraktelser. Har också en liten blogg i samma stil

    http://gudsordolofte.blogspot.com

    Mvh
    JR

    SvaraRadera