torsdag 12 december 2013

Ett svårt bekymmer och en stor Gud



Det finns två saker att säga om den synd vi alla har. Det första är att vi har betydligt lättare att prata om alla fel som alla andra gör, än de fel som vi själva gör. På en arbetsplast fick de anställa chansen att utvärdera först vad de tyckte om sina kollegors arbetsinsats och sedan vad de tyckte om sin egen arbetsinsats. Den första stapeln blev ganska hög, den andra betydligt mindre. Det lustiga var att alla skrev på ungefär samma sätt. Så vart låg felet på arbetsplatsen? Ja, givetvis inte i första hand hos mig, möjligen hos alla andra, sade alla.

Det andra är att vi så lätt luras att tro på yttre lösningar. Orsaken till världssvälten är den ojämna fördelningen av resurser? Men varför är det en ojämn fördelning? Är det inte för att människan är i grunden egoistisk?  Plogbillsrörelsen heter en fredsrörelse som vill verka för att alla vapen förstörs. Men varför krigar folk? Varför tillverkas och köps vapen? Därför att människor hatar varandra. Det onda sitter inte i vapnen, utan i hjärtat hos dem som köper dem, säljer dem och använder dem.

Roten till allt det onda sitter inte i strukturer, i samhället, i system, utan i hjärtat, inte bara i alla andras hjärtan, också i ditt och mitt hjärta.


Världens största människokännare, Jesus själv, sade: ”Det
som går ut ur människan, det gör henne oren. Ty inifrån, från människans hjärta, utgår onda tankar, otukt, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, lösaktighet, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt det onda kommer inifrån och gör människan oren. (Mark. 7:20-23)

Men har vi inte fått lära oss att hjärtat är det finaste som finns? Man ska lyssna till sitt hjärtas röst och följa det. Just det. Det är kanske därför det ser ut som det gör. Det var det Hitler, Mussolini, Stalin och Usama Bin Ladin gjorde. Lyssnade på sitt hjärta.

Men är inte Gud nöjd med att vi verkligen försöker att leva så gott vi bara kan? Får man körkort om man bara nästan klarar uppkörningen? Kan man köra bil om man bara nästan kan hålla sig på vägen? Om det är hundra meter mellan två klippor i Grand Canyon, hjälper det om man hoppar 50 eller 90 meter? Synd är att missa målet, även om man försöker träffa rätt.

Hur pass långt vi är från det mål Gud har för våra liv förstår vi om vi bara för en stund begrundar det största budet i Bibeln: det dubbla kärleksbudet.

Jesus sade:

Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och av hela din själ och av hela ditt förstånd…Du skall älska din nästa som dig själv” (Matt.22:37,39)


Om vi tänker på att denna kärlek inte är en platonisk tanke, utan något praktiskt som ska forma varenda tanke som uppstiger ur vårt hjärta, vartenda ord som utgår ur vår mun och varje handling vi gör, så förstår vi att vi inte ens snuddar vi det mål Gud har, vi är miltals ifrån. Vi har missat målet, inte bara för att vi syndar, utan för att vi är syndare.

När vi tänker på brottslingar som rånar, våldtar, dödar och misshandlar så ropar något inom oss på rättvisa. Gör man fel så skall man sona för det. Det verkar som om den tanken finns inbyggd i alla människor. Alla samhällen i världen är uppbyggda med ett rättssystem för att avskräcka folk från att begå hemska handlingar.

Vi har idag sett att synden inte bara finns hos andra människor, utan också hos dig och mig. På samma sätt behöver vi förstå att skulden och straffet för vår synd inför Gud också gäller inte bara andra, utan också just dig och mig.


Behöver man dra in Gud i detta? Är inte mina fel något som är upp till mig att hantera? Den moderna människan vill inte dra in Gud i sitt liv just för att de fel som man redan upplever, blir så mycket större om det finns någon som vet om allt och som prövar mig. Varför är Gud så långt borta ifrån de flesta människor?

Det är inte för att Gud är långt borta, utan för att vi är så långt borta från Honom. Bibeln säger:

Se Herrens arm är inte för kort, så att han ej kan frälsa, hans öra är inte tillslutet, så att han ej kan höra. Nej, det är era missgärningar som skiljer er och er Gud från varandra, era synder döljer hans ansikte för er, så att han inte hör er.” (Jes. 59:1,2)


Om vi verkligen tänker på problemet och inser det, så är det bara en tanke som stiger upp i våra hjärtan: ”Hur ska jag kunna frälsa mig själv? Hur ska jag kunna rädda mig från synden, skulden och straffet?

Men Bibelns svar är totalt annorlunda än de lösningar vi kan tänka ut. Gud svarar inte: ”Du skall punkt 1 punkt 2, punkt 3. Gör du bara detta så skall det nog gå bra.” Guds svar heter: Jesus.

Låt oss dra oss till minnes vad ordet Jesus betyder: ”Herren frälsar”, ”Herren räddar”. Det är Herren som frälsar, det är Gud som räddar dig och mig. Det handlar alltså inte om vad du och jag gör.

Glöm inte att även fast Gud är rättfärdig så älskar han oss fortfarande, så mycket att han sände sin enfödde Son. Gör han det genom att erbjuda oss en ny livsstil, gör han det genom att visa oss ett gott föredöme och exempel? Nej, Jesus Kristus som är sann Gud och sann människa i en person räddar oss genom att bli vår ställföreträdare. Synden, skulden och straffet är vårt problem. Men Gud säger i sitt Ord:

våra synder bar han i sin kropp upp på korsets trä.. genom hans sår har ni blivit botade….Han var genomborrad för våra överträdelsers skull, slagen för våra missgärningars skull. Straffet var lagt på honom för att vi skulle få frid….Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg, men all vår skuld lade Herren på honom.” (1 Petr.2: 24, Jes.53: 5,6)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar