tisdag 21 juni 2011

Sabbaten är trons vila i det nya förbundet

Gud är försonad genom Kristus och när Kristus kom så uppfylldes funktionen med alla dessa gammaltestamtliga stadgar. Den gamla gudsfolket skulle skilja mellan oren och ren föda, de skulle iaktta sabbaten. Men när Kristus kom så hade alla dessa förebilder och tecken tjänat ut sitt syfte.

Sabbaten som på hebreiska betyder vila hade byts ut mot den vila som den av lagen plågade själen finner hos Kristus, skiljande av ren och oren föda var en stadga från Gud till det gamla gudsfolket för att dessa såsom helgade skulle avskilja sig från de hedniska folken.  Men nu är skiljemuren gentemot de icke-judiska folken nedbruten. Nu finns bara ett Gudsfolk av alla nationaliteter.

Hör inte på dem som vill döma er efter vad ni äter eller dricker, säger Paulus, efter nymånader och högtider. Kristus har gjort oss fria. Och i tron på Kristus finns inte rädslan att göra fel genom yttre bruk, grundade i t.ex. det gamla förbundet.

"Allt detta är bara en skugga av det som skulle komma, men verkligheten själv är Kristus" (v.17)

Visst var det påbjudet att hålla sabbaten i Mose lag. Men varför?  Hebreerbrevets författare hade gjort det klart:

" Lagen innehåller endast en skugga av det goda som kommer och inte tingen i deras verkliga gestalt." (Hebr. 10:1)

Mose Lag var en skugga. En skugga kan lära oss väldigt mycket. I en skugga kan vi se att en person är på väg, vi kan till och med se hur han ser ut, vad han har för gestalt, men skuggan har inget bestående i sig själv. Den pekar bara fram mot den person som kastar skuggan.

Judarna läste gamla testamentet, men den religiösa formalismen såg inte vad denna skugga pekade fram mot, vem som kastade skuggan. Det var därför Kristus var tvungen att påminna:

"Ni forskar i Skrifterna, därför att ni tror att ni har evigt liv i dem, och det är dessa som vittnar om mig." (Joh. 5:3)

Nej, en skugga har inget bestående i sig själv skilt från den kropp som projicerar den. När man flyttar ljuset precis under eller ovanför kroppen så försvinner skuggan.

Lagen hade alltså sitt värde bara av Honom den pekade fram mot.

Men nu har Kristus kommit och då har sabbaten, templet och alla de religiösa bruken som fanns i det gamla förbundet tjänat ut sitt syfte. Lagen kunde inte ge oss rättfärdighet inför Gud, men den kunde visa oss på vår ofullkomlighet inför Gud. Lagen kunde inte ge oss frälsning, men den kunde avbilda offerlammet som skulle komma, Messias.

Sabbaten betonade att man skulle vila efter sitt arbete. När Lagen plågat människan kunde Kristus säga:

"Kom till mig, alla ni som arbetar och bär på tunga bördor, så skall jag ge er vila." (Matt.11:28)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar