måndag 17 februari 2014

Varför Kristus sänder ut arbetare till skörden



Och han sade till sina lärjungar: "Skörden är stor, men arbetarna är få. Be därför skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd." Jesus kallade till sig sina tolv lärjungar och gav dem makt att driva ut orena andar och att bota alla slags sjukdomar och krämpor. Detta är namnen på de tolv apostlarna: först Simon, som kallas Petrus, och hans bror Andreas, vidare Jakob, Sebedeus son, och hans bror Johannes, Filippus och Bartolomeus, Thomas och Matteus, publikanen, Jakob, Alfeus son, och Taddeus,  Simon ivraren och Judas Iskariot, han som skulle förråda honom. Dessa tolv sände Jesus ut, och han befallde dem: "Gå inte in på hedningarnas område eller in i någon samaritisk stad. Gå i stället till de förlorade fåren av Israels hus. Och där ni går fram skall ni predika: Himmelriket är nu här.” (Matteus 9: 37-10: 7)


Texten har två delar. I den första delen ser Kristus ett behov, skörden är stor, det behövs skördemän och i den andra delen sänder han ut sina lärjungar att skörda i Israel.

Situationen är unik. Jesus sänder bara ut de tolv och han sänder dem inte ut i världen, utan bara till judarna som bodde
i Israel. Han säger till och med: ”Gå inte in på hedningarnas område eller in i någon samaritisk stad.” och han utrustar dem med särskilda andekrafter så att de kunde ” driva ut orena andar och att bota alla slags sjukdomar och krämpor”. Evangeliet skulle först predikas för det folk som Gud hade utvalt från Abrahams, Isaks och Jakobs släkt. Det var inte förrän efter sin uppståndelse som Kristus sänder lärjungarna ut att predika i hela världen.

Även om texten i sin helhet är begränsad och handlar om lärjungarnas uppdrag till ett särskilt folk, så finns det många lärdomar för oss idag.

"Skörden är stor, men arbetarna är få.”

Skörden är stor. Är det någon bland oss som vill ifrågasätta detta? Gud liknar i den heliga Skrift arbetet med att föra människor till Gud vid ett skördearbete. Det är såningsmän, och det är skördemän som bringar in själar till Guds eviga rike. Att säga att skörden är stor, är att visa Guds hjärta till människor. Det är så han ser på människor. De finns där ute men han vill gärna föra dem till sig.

Människan är skild från Gud. Hon är inte i Guds lada, i Guds rike. Men Gud vill föra dem till sig. Det var därför han sände sin Son till vår värld. Det var därför han lät sig födas genom jungfrun Maria och offras på ett kors.

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv. Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli frälst genom honom.” (Joh. 3:16, 17)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar