söndag 6 november 2011

Gustav II Adolfs Dag

Vi läser följande:


"I fält försummade han sällan de offentliga morgon- och aftonbönerna; gudstjänsten aldrig. Själf skall han hafva uppsatt åtskilliga af de brukliga fältbönerna. Vid vigtiga tillfällen förrättade han själf bönen. När han på väg till det 30-åriga krigets stora företag första gången landsteg på tysk jord, föll han i hela härens åsyn på knä och tackade Gud för den lyckliga öfver- farten. Hans ord skola därvid hafva varit: »Du, Herre Gud, som råder öfver vindarne och hafvet, likasom öfver jorden och himmelen, huru skall jag tillfyllest kunna prisa dig och ditt nådigt förlänade beskydd under denna vådliga, men nu lyckligt tillryggalagda färd? Jag tackar dig; af hjärtats innersta tankar tackar jag dig. Du vet, att jag företagit detta tåg icke till min, utan din ära och din förtryckta kyrkas hjälp. Gif ock framdeles lycka att utföra detta ditt heliga verk till den stund och det mål, som af dig 
bestämdt är.» Då han efter bönen såg tårar i de kringståendes ögon, sade han: »gråten icke, utan bedjen Gud af hjärtats grund. Flitigt bedit är hälft segradt.» — Vi känna här igen Luthers anda. »Väl bedit är hälften studeradt», var reformatorns valspråk."


http://www.archive.org/stream/gustaviiadolf00lv/gustaviiadolf00lv_djvu.txt

Gustav Adolfsdagen är en temadag som firas den 6 november till minne av Gustav II Adolfs dödsdag 1632 och är allmän flaggdag i Sverige. Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen, vilket var den sjätte november enligt den julianska kalendern, enligt den gregorianska kalendern var datumet den 16 november.
Dagen har firats sedan början av 1800-talet och är fortfarande populär i Göteborg som då hyllar sin grundare med att äta Gustav Adolfbakelser och i Uppsala där studenterna firar minnet av Gustav Adolfs död samt hans mycket generösa gåva till Universitetet. Detta sker främst genom hyllningen vid obelisken där Allmänna Sången sjunger. Efteråt brukar det ordnas en enklare sammankomst med föredrag. I Lund hedras i november varje år Gustav II Adolf med Gustavadolfsbalen, arrangerad av Göteborgs nation. GA-Balen som festen också kallas går av stapeln i Akademiska föreningens borg, AF-borgen. Även på en stor del gymnasieskolor och andra grundskolor runtom i Sverige firas dagen. På Lundsbergs skola i Värmland firas minnet av kungen på Gustav Adolfsdagen genom att en pjäs spelar upp Slaget vid Lützen. Dagen firas också i Finland under namnet Svenska dagen.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Adolfsdagen

Gustav Adolfsbakelse är en särskild bakelse till minnet av Gustav II Adolfs dödsdag den 6 november 1632. Bakelsen skapades 1909 av konditorn Carl Bräutigam på konditoriet Bräutigams på hörnet Östra Hamngatan/Kungsgatan i Göteborg i Sverige.
Bakelsen känns igen på en silhuett av Gustav II Adolf som pryder den. Bakelsens innehåll kan variera vilket även silhuetten, som ofta är gjord i marsipan eller choklad, kan göra. Ursprungsformen tillverkades i gips och kisel och föreställde en byst av Gustav II Adolf. Originalhuvudet skall vara i rosa marsipan. Originalbakelserna hade smak av choklad och citron, de tillverkades av smörkräm mellan sockerkaksbottnar och var helt doppade i glasyr.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustav_Adolfsbakelse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar