tisdag 7 september 2010

Gud är både fördold och uppenbarad


Att veta är alltså inte detsamma som att förstå. Vi kan veta att Gud är allsmäktig, att han är rättfärdig, helig, kärleksfull och barmhärtig. Vi kan veta att Gud Fadern skapat vår värld, alla växter, djur och människan. Vi kan veta att människan föll i synd, och är en syndare av naturen, att Gud sände sin Son Jesus Kristus för att i tiden leva under Guds lag, lyda den uppfylla den och ta lagens straff på sig själv när han dog på korset, och hur Gud reste honom ur graven på den tredje dagen, hur han steg upp till himlen och sände sin helige Ande på pingstdagen. Vi vet det för att Gud uppenbarat det i den heliga Skrift.

Vi måste skilja mellan det Gud uppenbarat och det han inte uppenbarat.

Guds profet Moses skriver:

”Det fördolda hör HERREN, vår Gud, till. Men det uppenbarade gäller för oss och våra barn till evig tid, för att vi skall följa alla ord i denna lag.” (5Mos. 29: 29) 

Det fördolda är det Gud inte uppenbarat. Bibeln säger att Gud är en Gud och att han samtidigt är tre personer, den uppenbarar inte hur det hänger samman. Bibeln uppenbarar att Gud vill frälsa alla människor, att Gud är allsmäktig, att människan på inget sätt bidrar till sin egen frälsning och att de som till sist blir evigt saliga var utvalda till frälsning av Gud av evighet.  Hur det hänger samman kan vi inte förklara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar