lördag 9 februari 2013

Kan man slå sig till ro i en hednisk omgivning?



De som en gång fått evangelium i Ord och sakrament, de som vandrat tillsammans med Kristus i öknen kan inte slå sig till tro och tro att kampen är över.

Paulus varnar församlingen i Korint:

Bröder, jag vill att ni skall veta att alla våra fäder var under molnskyn och alla gick genom havet. Alla blev i molnskyn och havet döpta till Mose. Alla åt samma andliga mat och alla drack ur en andlig klippa som följde dem, och den klippan var Kristus. Men de flesta av dem hade Gud inte behag till. De föll och låg kringspridda i öknen.”  (1 Kor.10:1-5)

Frågan för församlingen i Korint var bland annat, om man läser hela brevet: hur långt kunde man gå i umgänget med den hedniska omgivningen? Vart drog man gränsen gentemot avgudarna, de hedniska festerna, offermåltiderna och det lössläppta liv som kunde förekomma vid dem?

Ingen får göra sig säker. Israel hade räddats ur Egypten. De hade fått gåvor av Gud som är förebilder till de kristna sakramenten. Molnskyn och röda havet förebildade det kristna dopet, mannat från himlen förebildade Herrens heliga nattvard.

Gud hade öppnat röda havet för dem och gick framför dem i en molnstod. Han hade gett dem manna som föda och vatten ur en klippa. Ändå dog de flesta av dem i öknen. Det är en varning för församlingen i Korint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar